Svls
Святе Вчення, ст. 124

СУТЬ П'ЯТНАДЦЯТА


Дажбоже, Єдиносущий Господи мій, Справедливість і Милосердя, натхненний Вірою в тебе, я прийшов до Людей моїх.


140.

3апитання. Пане Лев Силенко, є віра, що мислення Ісуса Христа — зразок довершености. Немає в ньому самозаперечень, ненависти. Є абсолютний пацифізм. Ісус же Бог!

Відповідь. І є думка: вір, і будеш спасенний. Почнеш думати, попадеш у гріхи. Я вважаю, що грішить той, хто боїться думати. Ісус Христос каже недвозначно усім, хто йде до нього: "Коли хто приходить до мене, й не зненавидить батька свого й матір, і жінку, й дітей, й братів, і сестер, та ще й свою душу, не може бути учнем моїм", Лука, 14,26.

Отже, зненавидь родичів, які дали тобі життя, то сподобаєшся Ісусові, будеш його учнем. Не облагороднюй свою душу, не збагачуй її шляхетною добротою, а прояви до своєї душі жорстокість — зненавидь її. Думаю: як же людина може любити душу ближнього свого, коли вона не має любови до себе.

У всіх релігіях визначено, що йде боротьба між Добром і Злом. І людина повинна боротися зі Злом, щоб перемогло Добро. Ісус об'являє нову релігійну мораль: "Я вам глаголю: не противтеся злу", Маттей, 5,39. "Любіть ворогів своїх, благословіте тих, хто клене вас", Маттей, 5,44. Гетьман Мазепа мав би благословити тих, які його проклинали. У Івана Гуса відбирали життя — живцем палили на вогні. Він повинен благословити катів, "не противитися злу".

І Бог Ісус Христос говорить, як миротворець: "Усі бо, що візьмуть меч, від меча загинуть", Маттей, 26,52. Отже, щоб був мир,не беріть меча. А декілька розділів перед цим, він, Ісус, виразно каже: "Не прийшов я послати спокій, а меч", Маттей, 10,34.

Можна доводити, що вогонь холодний, а лід — гарячий, що місяць — це сонце, а сонце — це місяць, що під словом "меч" треба розуміти "мир", а під "мир" — "меч", що "зло" — це "добро", а "добро" — "зло". Та кому корисно практикувати шаманську магію?

Ісус Назарей був сином свого часу. Може він мав мислення чіткіше, послідовніше? І він не винуватий, що автори "Євангелій" уставили в його уста слова-думки, які самі себе спростовують. ("Євангелії" були написані 100 років після смерти Христа). Та я вірю, що Ісус навчав учнів, щиро кажучи: "Не люби світу, ані речей, що в світі", 1-ий л. Івана, 2,15. Весь світ для Ісуса, який був йому відомий, обмежувався простором сімдесяти кілометрів. І він може не бачив на цьому просторі нічого вартого любові, належачи до секти, яка відрікається від земного (Ессени).

(Ессени — назва юдейської секти. Слово "ессени" постало від східньо-арамейського "гассен", що значить "побожні". Ессени жили комуною (ніхто з них не мав приватної власности). Коли заможня людина хотіла приєднатися до ессенів, вона мусила свій маєток роздати місцевим людям. І скласти присягу, що всяку приємність вважає злом. Ессени вивчали "Тору" ("П'ятикнижжя Мойсея"), молилися. Іван Хреститель належав до ессенів. І він в Йордані водою освячував тих, які хотіли бути ессенами (хрестив), освяченням прощав

124