Svls
Святе Вчення, ст. 146
Мислення. Звільнилися з догм юдейо-християнської церкви. І письменники, філософи облегшено зітхнули: мали можливість вільніше окрилювати свій розум. І тут треба згадати, що визначні люди вважали себе деїстами. Наприклад, Нютон (Англія), Франклін, Джефферсон (США), Вольтер (Франція).

172.

3апитання. Часто буваючи в православній церкві, я помітив, що майже щонеділі повторюється те саме. Служіння Саваотові робиться за зразком древньої грецької драми. У тому кутку єрей виголошує славу Зевсові, а в тому — хор повторює єрейські слова. З якою метою таке чи подібне повторення практикується?

Відповідь. У найпримітивніших релігіях повторення робилося, надаючи слову магічне значення. "Свят, свят, свят Бог Саваот". Є поети, які, щоб викликати більше збудження, розчулення повторюють після кожної строфи той самий рядок.

Є проповідники, які навмисне жестами, інтонацією, повторенням у віруючих викликають розслаблення, пригноблення і вони заливаються сльозами: бачать перед собою розп'ятого Христа і в душі відчувають його муки.

Я шаную здоров'я вірних РУНВіри, не вношу зворушень плачевних у душу їхню. РУНВіра є Вірою оздоровлення душі, освітлення розуму, вдосконалення єства. Милосердного ставлення людини до людини.

Душа людська чутлива, вразлива, обідчива, зворушена. І до неї треба ставитися так, щоб заощаджувати її духовну енергію. Не перечулювати. І я, відповідаючи на подібні запитання, повторююся. Роблю це не тому, що забуваюся, а тому, щоб автор запитання відчув приємність, що моє ставлення до нього уважне.


173.

3апитання. Учителю, що в релігії означає термін "генотеїзм", і чи його суть є в РУНВірі?

Відповідь. Слово "генотеїзм" створене з двох слів: "ген" (один) і "теос" (бог). Отже, однобожжя, яке є в багатобожжі. Відомі два шляхи генотеїзму. 1-ий: віруючий поклоняється одному Богові, але визнає (не заперечує) існування в своїй вірі багатьох інших богів.

2-ий: віруючий є визнавцем багатьох богів, та вірить, що в один і той же час (на визначенії території) діє тільки один Бог, а всі інші боги в діях одного Бога участи не беруть.

У Київській Русі був політеїзм. Діяла велика кількість великих, середніх і малих богів. І хвора бабуся казала: "Напала на мене Жовтиха" (очевидно, божество, яке робить лихо людині).

Волхви, знахарі пробували хворих лікувати: відганяли від них злі божества (Ломиху, Задуху, Жовтиху). Казали: "Та іди Задухо в болота, темні ліси". У Київській Русі племена, роди, родини мали своїх демібогів, богів. У кожній хаті жив Домовик. Домовик, як хатнє божество, був в домах трипільських покровителем родинного тепла.

146