Svls
Святе Вчення, ст. 34

СУТЬ ТРЕТЯ


Дажбоже, Єдиносущий Господи мій, Справедливість і Милосердя, натхненний Вірою в тебе, я прийшов до Людей моїх.


20.

3апитання. Якої Ви думки про ритуали католицькі і греко-православні?

Відповідь. Тема широка. Скажу дещо, почну з того, що термін «грек-ортодокс» придумав діякон Анастасій в 4-тому столітті, і він означає «грецьке правильне вірування». Отже, греки вважають себе правильно віруючими людьми. Чужинець ніби не має здібностей бути правильно віруючим. Він може задовольнитись тим, що правильно славить (православний). Правильно вірити і правильно славити це не те саме.

Греки і римляни завжди між собою ворогували. І, ставши християнами, греки почали огречувати, а римляни оримщувати Бога Ісуса, Назарея з роду царя Давида. На іконах Ісуса одягнено в ризи грецького аристократа.

«Євангелії» пишуть, що Христос мав братів по тілові (по матері Марії"), які його звали ім'ям Яшуя. Юдейське ім'я Яшуя (Ягвешуа) значить «Ягве є спасіння». Греки ім'я Яшуя переінакшили на Ісус (тобто пристосували до метрики грецької мови).

Давні юдеї (та й теперішні) вірили, що до них прийде Мошіягв (тобто помазаник Єгови). Греки «мошіягв» переінакшили на «месія». Огречені юдеї, які писали «Євангелії», впровадили титул «Христос».

У Атенах на базарі можна й тепер побачити глечики з написом «хризма», що значить «мазь». З слова «хризма» й був зроблений титул «Христос». Хто вірить в Христа (Помазаника), той християнин (помазанківець).

У «Мага Вірі» оповідаю, що ті ритуали, які мали греки у храмах Зевса, Деонісія, живуть у храмі Христовім (наприклад, кадило, кропило).

Римляни у католицькій вірі мають обряди взяті з храмів Юпітера, Марса. У «Євангеліях» немає жодних згадок про ті ритуали, які має римо-католицизм чи греко-ортодоксія.

Сьогодні в газетах в Україні часто згадується грецьке слово «панахида» у хибному значенні. Греки мали ритуал: усю ніч сиділи біля покійника, і це була «панахида», що значить «всенічна».

У літні місяці у Греції буває велика спека, і, щоб розрідити трупний запах, єреї кадили, уживаючи ладан.

Мабуть, Тарас Шевченко знав про це, написавши, що будем «люльки з кадил закуряти».

У «Мага Вірі»пишу, коли і які обряди появлялися в католицтві і греко-ортодоксії, і чому? Уже більше ніж 1000 літ точиться боротьба між греками і римлянами за те, які ритуали правильніші — грецькі, чи римські. У цій боротьбі українці перебувають на двох ворогуючих фронтах. Мимо волі згадуються слова Ціцерона: «О, темпора, о, морес!».

34