Svls
Святе Вчення, ст. 42
роз'єднана. Архиєреї грецького православія ці католицькі твердження заперечують, вважають їх безпідставними, образливими.

Я кажу: чужа духовність роз'єднує наш Народ і знедолює. У ній немає душі нашого єства. У ній чуже розуміння Бога. Єдність в народі постане достойна і свята тоді, коли його єднатимуть Рідні Духовні Сили, не підлеглі чужим концепціям Бога, чужим релігійним авторитетам, догмам, канонам, ритуалам.


35.

3апитання. Учителю Силенко, я десь читала, що релігія - це одне, а «вєра» - друге.

Відповідь. Латинське слово «релігаре» значить «зв'язок». Очевидно, в розумінні «зв'язок з божеством». «Яка твоя релігія?» — це запитання у старих римлян відповідає змісту: з яким божеством пов'язаний.

Майже на всіх територіях колишньої Римської імперії поширене слово «релігія». Але греки зберегли свою назву «тріскія» в значенні «віра». А ірляндці — «ірес».

Слово «вєра» не давнє. У наших предків (трипільців-скитів), як це бачимо в санскриті і в мові скита Будди, було поширене слово «віра» у значенні «відвага, подвиг, мужність, натхнення».

У санскриті слово «дгарма» багатозначне: «правила, закон, звичай, обрядність, правильність». І воно сьогодні в Індії тотожне з словом «релігія».

У наших предків була зосереджена увага на вдосконалення людського єства. На правильне ставлення людини до людини і до роду, племени. На свідоме ошляхетнення тих сил, які складають суть єства (Нав, Яв, Прав). І чим в людини була благородніша поведінка, тим вона вважалася більш віруючою.

Кияни вірили, що Господь є в їхній душі, і тому в Києві до 988 року не було закону про покарання смертю. Слова «релігія», «віра», «тріскія», «дгарма» мають однакове значення.


36.

3апитання. Я християнка і до тих людей, які міняють свої переконання, довір'я не маю. Ненавиджу їх! І ось Леонід Кравчук був комуністом, а став патріотом України, я йому не вірю! І це відноситься й до Вас, пане Учителю. Ваші батьки мусили бути православними. А Ви об'явили віру в Господа Дажбога.

Відповідь. Ісус Назарей, Ваш Бог, був вихований в синагозі в дусі ортодоксального юдаїзму. І, як пишуть «Євангелії», був рабином. І він змінив свої переконання. Об'явив реформу віри Мойсеевої, яка була юдеям дана їхнім Господом Саваотом (Єговою). Отже, відійшов від ортодоксального юдаїзму. І за це був на основі «Тори» покараний провідними рабинами (синедріоном). І сьогодні Вам кожний рабин скаже, що Ісус Христос — є пророк-бунтар.

Апостол Павло ненавидів Ісуса Христа. І, будучи ортодоксальним юдаїстом, жорстоко розправлявся з християнами (знаємо, що першими християнами були

42