Svls
Святе Вчення, ст. 52

Відповідь. Я проповідую святу Віру в Господа Дажбога, щоб в українській родині було добре духовне здоров'я. Кожна людина має право вірити так, як хоче, і в те, що хоче. Я не втручаюся в родинні релігійні незгоди.

Я приніс не меч, а мир. І добре знаю: чим вища в родині національна совість, гідність, тим тяжче душехватам її роз'єднати, розсварити і розпоряджатися її душею, розумом, грішми. І добрим прикладом є шведи, англійці, німці, жиди, японці. Спасибі Вам за щиру, майже дитячу безпосередність.


55.

3апитання. Є в нас тепер «секта» Йогів. Скажіть, що означають слова «Гаре Крішна»? Є такі, які радять залишити родину, не думати про національні, державні справи. Обіцяють ощасливити, поєднати з божеством, утекти від світу. Бо Сковорода сказав: «Світ мене ловив, але не спіймав». Учителю, хочу почути Вашу думку.

Відповідь. Поняття «Світ мене ловив, але не спіймав» мені не подобається. Коли тебе ловив світ добрий, то від нього тікати не треба. Будь з ним і роби, щоб він був ще добрішим. А коли тебе ловить злий світ, то чому тікаєш? Почни бій зі злом і в цій боротьбі зміцнієш душею і тілом.

Ті, які кажуть «Передай нам свою душу, відійди від суспільного життя, обминай людські взаємовідношення», і обіцяють поєднати тебе з божеством і готові тобі дати ім'я божества, хочуть, щоб ти перестав бути сам собою.

Скажи їм: «Коли вам віддам свою душу, то що буду вартий без душі?» Стан збайдужіння, який часто межує з очманінням, вони оголошують людським щастям. Слова «Гарі Крішна» в точному перекладі означають «Гарний Темний». Це одна з гіндуських сект.


56.

3апитання. Ісус Христос приніс людям мир, згоду, любов. Та люди не читають «Біблії», не знають науки Христової. Війни роблять. А хто меч візьме, від меча загине. Треба любити людей, а не проклинати їх. Я євангелістка. А в православних є анатема. І Ви, брате Силенко, мусите полюбити Христа.

Відповідь. Бачу, мої слова будуть Вам не зрозумілими. І тому прочитаю Вам з «Євангелій» благу вість Христону. «Не думайте, що я прийшов послати мир на землю. Не мир я приніс, а меч. Прийшов я поставити сина проти батька його, і дочку проти матері її, і невістку проти свекрухи її». «Хто любить батька aбo матір більше, ніж мене, не достойний мене. Хто любить сина або дочку більше, ніж мене, не достойний мене». «Хто не зі мною, той проти мене», «Євангеліє», Маттей, 10,34,35,37 і 12,30. І «Хто не любить Ісуса Христа, нехай буде проклятий», апостол Павло, 1-ше П. до Коринтян, 16,22.

Отже, люби, бо проклену. Прокляття — страшна кара. Та я її не боюся, я вірю: ніхто нікого не має права примушувати любити. Любов з примусу — це страждання. «Кто нє с намі, тот протів нас» — ідеологія ненависти. Буддисти не є з Христом, але вони не проти Христа. Вірні РУНВіри не є з Христом, але вони не проти Христа.

52