Svls
Святе Вчення, ст. 53

57.

3апитання. Тепер у нас духовне відродження, і тому дуже поширені слова «справедливість», «віра гори ворушить», «правда перемагає», «християнська мораль», «будьмо культурними». А життя тече своєю рікою. І ніби й Христос не робить людей кращими. Що ж є?

Відповідь. Будьмо вдумливими людьми. Ніколи й ніде не забуваймо, що головне в житті не слова «правда», «віра», «справедливість», «Бог», «мораль», «культура», «братерство», а те, які вкладеш поняття у ці принадні слова. І коли люди України цієї Мудрости не зрозуміють, будуть завжди обдурені, ніколи не розпоряджатимуться самі собою і не будуть успішними ковалями своєї достойної долі.


58.

3апитання. Учителю, мені 28 років, одружений, у мене двойко дітей. З міста переїхав у село, щоб діти мали свіже молоко. Я маю свою кузню і двох юнаків-учнів. Скажіть, що потрібно, щоб я мав славу доброго коваля?

Відповідь. Потрібні Любов і Віра. Якщо не маєш любови до ковальської праці, якщо не маєш віри у свої спроможності, не ковалюй. Бо коваля з тебе не буде. Праця без любови — страждання. Ковальська праця тяжка, та коли коваль любить її, вона стає приємною.

Щоб праця була успішною, її треба знати. Є два способи пізнання: споглядання і міркування. І другий — випробування і виконання. Робиш кочергу, вкладай у працю всі свої знання і здібності. Коли зроблена кочерга тобі не сподобалась, не переконуй інших, що вона добра. Не лінуйся її переробити.

Твій твір повинен радувати тебе довершенністю. І з цієї творчої радости буде в тебе родитися віра в себе. З віри в себе поставатиме оправдана впевненість. Поставатиме відданість і почуття гідності, без яких не можна успішно йти до мети.

Давай людям працю тільки ту, яку ти зробив з найбільшим умінням. Стараючись все робити якнайкраще, ти сам себе вдосконалюєш, збагачуєшся досвідом, знанням, добрим навиком, І заощаджуєш час і енергію.

Нікому не кажи, що твій виріб найкращий, бо станеш підозрілим. Без твоєї присутності люди твій виріб оглядають, випробовують і славлять, коли він вартий слави.

Вартісна праця робить людину вартісною. І учні твої повинні знати: удар молотком має бути правильний. Піднімає молот — вдихає повітря, б'є молотом — видихає. Якщо робитиме навпаки, сила покине його.

Наші славні предки (трипільці — скити) були першими в Європі ковалями. Отже, твоя професія давня і благородна. Раджу оглянути музеї, оглянути трипільско-скитські вироби, їм 5, 3 тисячі років.

Радість приходить від радости. Ковалеві потрібна радість, і тому селянам і учням ніколи не говори прикрих слів. Не псуй їм настрою необачним словом. Зіпсутий настрій повертається до тієї людини, яка його викликала в іншій.

Учень, який любить свого учителя, краще засвоює його науку. Пізнай уважно Сім Законів Правильного життя, які об'явлені в «Мага Вірі». Вір моїй науці, і ця віра поможе тобі втілювати її в життя на щастя собі і ближнім.

53