Svls
Святе Вчення, ст. 72

"Але ж ми опинилися на руїнах імперії голі й босі, і темні сили перешкоджають нам будувати державу". О, добре, що не опинилися в тюрмі імперії, а на її руїнах! Є нагода показати Світові, що ми Народ достойний. Здібний перемагати ворогів своєї держави, здібний відійти від лихих звичок, набутих в рабстві. Здібний перетворити руїни у сад багатої європейської держави.


89.

3апитання. Нам Силенкове віровчення нове й незвичне, не потрібне. Ісус Христос нас навчає: люби ворогів своїх. Це ж, щоб не було ненависти, а була любов. Чуєте, пане Силенко. Україна мусить бути християнською.

Відповідь. Чую. І вірю: любов і ненависть — близнята, які живуть і житимуть у генах Людини. Мати ненавидить тих, які в неї вкрали її любе дитя. Вона ненавидить тому, що любить (любить свою дитину). Людина, яка любить усіх (злодіїв і добродіїв), підозріла. І небезпечна.

Отже, справа не у словах "любов" і "ненависть", а в тому, який у них закладений зміст.

Ненависть до поневолювачів Вітчизни свята, а любов до них — потворна. Народ, який має непримиренну ненависть до вторжників — загарбників Вітчизни, невільником не буває.

Я читав "Євангелії", і ніде не знайшов, щоб Ісус казав: "Любіть ворогів моїх". Отже, ворогів Ісусових треба ненавидіти, а ворогів своїх, визнаючи вчення Христове, треба любити. Бачу в цьому якусь подвійну мораль.

Немає на Світі такої великої чи малої держави, яка б не мала ворогів явних чи затаєних. Горе буде велике тоді, коли Україна не матиме ні ворогів, ні приятелів. Це означатиме, що її ім'я зникло з географічної карти. А її Народ перебуває у ямі, про яку не знає людство. Говорення, що Україна повинна бути християнська, мусульманська, буддистська, справа несерйозних людей. У США, наприклад, ніхто не говорить, що США повинні бути християнськими чи мусульманськими — бо ж це викликало б в Народі релігійні чвари, війни. Україна повинна бути Українською, в якій конституцією забезпечена воля віровизнання. І зазначено: в Україні немає релігій привілейованих і переслідуваних, немає кращих і гірших.

72