Svls
Святе Вчення, ст. 90
1,8; 20,16; і я не захоплений, що він при допомозі бича і перевертання столів, робив порядки.

Біжить за Ісусом Христом мати, яка не була юдейкою і каже, що в неї доня хвора і просить Ісуса, як лікаря: допоможи мені, Маттей, 15,24-25. Ісус бачить, що за допомогою звертається мати-чужинка, відповів їй, що він посланий тільки "до загублених овечок дому Ізраеля", Маттей, 15,24 і "Негодиться взяти хліб у дітей і кинути собакам", Маттей, 15,26.

Мати убита горем хворої доні, відчула, що Ісус Христос їй не допоможе, бо вона не Юдейка. І благально, принижуючи сама себе, сказала: "Але ж і собаки їдять ті крихти, що падають зі столу панів їх", Маттей, 15,27. Христос, почувши, що мати-чужинка "визнала себе собакою", сказав: "Жінко, велика віра в тебе. Нехай станеться тобі, як бажаєш", Маттей, 15,28.

Коли б Бог Христос принизив мою маму-страдницю (собакою назвав), я б йому відповів: Ісусе, ти можеш бути посланий Саваотом-Богом Юдейським "до овечок дому Ізраїла", але не став у принизливе становище мою рідну маму. Я не можу холодним серцем дивитися на благальні сльози будь-якої матері (англійки, юдейки, негритянки, японки, індуски). Рідну матір люблю найбільше, але страждання чужої матері мені не чуже.


107.

3апитання. Учителю Силенко, багато наслухалася про Вас — одні зневажають, видумують брудні обмови, щоб Вас знеславити, лжепророком називають, мовляв, лжехрист. А інші кажуть: Силенко хоче, щоб ми у своїй душі мали свою Віру в Бога, він Дажбогом посланий. Маю запитання: є в нас своя держава. Є воля, а от на душі спокою немає. Горе без волі і горе з волею.

Відповідь. Усе залежить від культури і моралі Волі. Зупинюся над Волею слова. Є Воля слова розумна і є Воля слова глупа. Воля слова розумна - необразлива, спокійна, тактовна, терпелива, вибачлива, щира. І - культурна.

Воля слова глупа — образлива, по-глупому прискіплива, зрадлива, нахабна, сварлива, облудна. І — жорстока. Кожна людина підлегла правилам життя: усталеній звичаєвості (моралі) і обрядності (культурі). Коли ти підлеглий правилам життя, які визначені в чужій (позиченій чи накинутій) релігії, значить твоя Воля підлегла чужій Волі.

Є Воля особиста і є Воля національна. Якщо національна Воля має високу мораль, твоя особиста Воля щаслива. Що це значить? Коли б Німці вторгнулися в Париж, вони б принесли французам чужу мораль (Француз, який в Парижі говорить по-німецькому, моральний, він говорить мовою пана-вторжника. Француз, який говорить у Парижі по-французькому, він холоп-мужик, говорить мовою поневоленого Народу, не моральний).

Справді ж, француз, який у Парижі відстоює честь французької мови, аристократ, людина високої національної моралі, гідний син Франції. Він не мириться з рабством, яке в Париж принесли Німці, знімеччуючи Французів, перетворюючи їх в рабів на їхній рідній землі.

90