Uchs
Учитель Силенко, його родовід, життя і Віра в Дажбога, ст. 254
козачі дурні голови... за віру Христову». «І візантійський Саваоф одурить! Не одурить Бог, карать і миловать не буде: ми не раби його — ми люде!» «Отим киргизам, отже й там, їй же богу лучше жити, Ніж нам на Украйні, А може тим, що киргизи Ще не християни?»

Якщо ми шануємо Василя Стуса, то шануймо Його таким, яким Він є. У «Вечірньому Києві» (26.01.95) читаємо: «Чітко сформулював своє ставлення до християнства Стус: «Не люблю християнства... Жертвою православ’я ми є найбільшою. Вийти з-під його східних чар ми так і не змо гли. Це знищило нашу вітальну , життєву енергію».

***

У листах до Учителя Силенка є й таке запитання: «Учителю, що робити? Українці є людьми, які дуже бояться прокляття. Мій сусід визнав Ваше Вчення, а піп підійшов до нього і каже: «Ось свята «Євангелія». Ти відійшов від Христа і визнав Силенкове Вчення. Ти перестав любити Христа. Читай: «Хто не любить Ісуса Христа, нехай буде проклятий» (1-ше до Коринтян, 16, 22).

Учитель Силенко навчає: «Хто каже люби, бо проклену, той чинить зневагу над душею. Хто любить, тому що мусить любити, нещасний. Ніхто нікого не має права примушувати когось любити чи когось не любити. А той, хто чинить такий примус, є посланником зла. І ці слова я посилаю до апостола Павла, який забув про те, що Його Ісус навчає любити ворогів своїх і підставляти ліву щоку, коли ворог б’є у праву. Апостол Павло повинен знати, що послідовність у вченні повинен показувати кожний достойно віруючий, а особливо апостол Павло».

В українців слово «проклинаю» означає «ненавиджу». Отже, хай буде проклятий значить хай буде нелюблений, погорджений. У нашому народі це слово широко вживається як вияв невдоволености. Наприклад, прокляті шпаки всі ягоди поклювали. Освічені люди на такий «народний фольклор» не звертають уваги. А люди темні, забобонні кажуть: «Оце баба Горпина прокляла свою сусідку бабу Параску, тому в неї на городі всю капустяну розсаду зайці з’їли». Чим більш недалекі, неграмотні люди, тим більш вони вірять у ворожбитства, заклинання, прокляття.

Апостол проповідував віру в Христа між людьми темними, неграмотними, забобонними. І тому він їх залякував, кажучи: «Хто не вірить у Христа, хай буде проклятий».

Учитель Силенко написав у «Святому Вченні»: «Брати і Сестри, які приходять до мене, істину кажу Вам: уміймо один одному обрядово дарувати добрий настрій, і нікого не залякуйте ні погрозою, ні прокляттям, бо це забобон.

І самі журбою не стомлюйте себе. З журби постають майже всі хвороби. Остерігайтеся грубим словом ранити душу нелюбому побратимові. І не будьте сварливими. Сварливі люди ніколи не були добросовісними: чим глупіша людина, тим сварливіша. У «Євангеліях» Маттей, 12, 30 Христос каже: «Хто не зі мною, той проти мене». Я не з Христом, але я не проти нього. Ісус, як син народу юдейського, хай іде своєю дорогою. Я син народу українського, іду своєю дорогою і бачу: є такі, які не є зі мною (буддисти, мусульмани, шінтоїсти, християни та інші), але вони не проти мене. Вони знають: чим більш благородна людина, тим більш вона толерантна».

254