Сорок п’ятий день.
честь свого національного "Я", стає "сатаною" (ворогом) і його замуровують в Соловецькому християнському монастирі, або катують в комуністичних таборах НКВД.

О, рунвісти! Перетворіть своїх запеклих катів у ангелів смиренних і богобоязливих, і причепіть їм крила, і викишкайте їх з України на їхні земні і небесні оселі!

12. Ти лякаєшся сатани? Іди туди, де сатана, щоб з ним боротися. Міцній в боротьбі з сатаною. Яков (внук Авраама) боровся з Єговою навкулачки. Бог Єгова просився: "Пусти мене, бо вже день зоріє". Яков же каже: "Не пущу, мусиш благословити мене". Бог Єгова "Вбачаючи ж, що не подужа його, ударив його по стегну, по суставу". І рече йому: "Відтепер буде тобі ім'я не Яков, а Ізраїль"; ти бо з Богом боровсь і над людьми братимеш гору" (1 кн. Мойсея, гл. 32, вірші: 24-28). Теологія тут ясна: "ти з Богом боровся і над людьми братимеш гору".

Бог Єгова може боротися лише з тими, які йому рівні. Лев з метеликом не бореться. З Богом Єговою і сатаною не боряться осли. Вони їм покірно служать. Вони до Єгови підступають "со страхом і трепетом", а від сатани вони тікають. Бог - Любов, Бога не треба боятися. Сатана - ворог, від ворога не треба тікати.

О, рунвісти! Сила там множиться, де відбувається боротьба з силою. Із світлою силою треба боротися, щоб боротьба кінчилася "внічию". Сатану треба перемагати. Обминайте хмільні напитки і не йдіть туди, де немає боротьби за життя, бо там Ваші рунвістичні крила охлянуть.

13. Ти лякаєшся страждання? Страждання - розкіш. Хто пережив великі страждання, той не боїться малих, той пізнав глибини людського "Я", пізнав непізнане. "Я" людське притаєне не в розкошах, не в пишностях, а в стражданнях тілесних і душевних. У стражданнях пізнає "Я" свою велич, пізнає розкіш самооборони, утвердження своїх здібностей і перемог. Страждати стражданням народу рідного, значить бути святою людиною, ця святість - ознака благородної душі і священного ума. Лукаві сини і дочки не страждають стражданням народу свого, вони живляться його соками, вони - раби свого чрева і своїх дріб'язкових примх.

О, рунвісти! Страждання Душі і страждання Тіла - Іспит Життя. Страждання боїться тих, хто наступає на нього. Учімося мислями знечулювати страждання. Оріянин прийшов до єгиптянина і сказав: "В полоні мій побратим, звільніть його". Єгиптянин відповів: "Чим докажеш, що він твій побратим?" Оріянин сам собі мечем виколов око, щоб доказати, що в побратима і в нього - серце одне. Єгиптяни заворожені богатирською силою оріянина, звільнили побратима (гіттіта) з полону. Хто вміє володіти собою, той вміє сам знечулювати свої страждання тілесні і душевні.

1197